I Stockholm finns det en betydande andel fastighetsägare som väljer att diversifiera sina värmekällor för ökad trygghet och kostnadseffektivitet. En värmekälla som snabbt har vunnit popularitet är bergvärme.
Fram till nyligen var det vanligt att ersätta kakelugnar och kaminer med direktverkande el eller oljepannor som huvudsaklig värmekälla. Men under de senaste åren har en tydlig förändring skett, där många fastighetsägare nu föredrar att ha flera olika värmekällor. Detta görs dels för att öka tryggheten och undvika att frysa, och dels för att sänka uppvärmningskostnaderna.
Bland de nya och miljövänliga värmekällorna finns solenergi, vindkraft och bergvärme. Det är särskilt bergvärme som har fått en ökad popularitet bland fastighetsägare som har tillgång till mark för att borra brunnar och installera detta effektiva system.
Förutsägbarhet med bergvärme
Under vinterhalvåret kan det vara svårt att förutse uppvärmningskostnaderna. Detta beror dels på att vi inte kan förutsäga hur kallt det kommer att bli, dels på osäkerheten kring varaktigheten av kyla. Dessutom kan oväntade händelser påverka priset på el, ved, gas eller olja.
För de som väljer att investera i bergvärme i Stockholm ser ekvationen annorlunda ut. När installationen är genomförd och betald kan du faktiskt överväga att sälja överskottsvärme till grannar eller företag inom energibranschen. På så sätt kan du faktiskt generera intäkter under året, vilket gör bergvärme till en både pålitlig och ekonomiskt fördelaktig investering.
Miljövänligt och hållbart alternativ
Bergvärme är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också ett miljövänligt alternativ. Genom att använda jordens naturliga värme lagrad i berggrunden minskar du din fastighets koldioxidavtryck betydligt. Detta är särskilt viktigt med tanke på klimatförändringarna och behovet av att minska utsläppen.
Bergvärme fungerar genom att en vätska cirkulerar i ett kretslopp mellan en borrad brunn och en värmepump. I den borrade brunnen absorberar vätskan värmen från berggrunden och transporteras sedan till värmepumpen. Där höjs temperaturen och används för att värma upp fastigheten. Processen är effektiv och pålitlig, och kräver minimalt med underhåll.