Kategorier
Rörmokare

Det är brist på rörmokare men det finns vvs-tekniker i Haninge

Rörmokare, eller vvs-tekniker, är ett bristyrke och det kan vara lång väntetid om man behöver hjälp. Men i Haninge finns det rörmokare som kan komma direkt.

Om man letar efter ett yrke att utbilda sig till, som kommer att behövas i framtiden, så är rörmokare ett bra val. Rörmokare eller vvs-tekniker som det också heter, är nyckelpersoner vid byggen. De behövs också för att underhålla, reparera och installera maskiner och funktioner som gör att vardagen fungerar.

En rörmokare installerar bland annat värmepumpar, golvvärme, diskmaskiner, toaletter och – sist men inte minst – de ser till att avloppen fungerar. De flesta arbeten som utförs av en rörmokare kräver därför behörighet och kunnande. För att bli rörmokare kan man antingen gå en gymnasie- eller KY-utbildning eller så kan man gå som lärling.

Lärlingstiden för att bli rörmokare är 8 500 timmar eller cirka 5 år

Utbildningen som lärling är inte bara praktisk utan innehåller också en teoretisk del. I utbildningen till rörmokare ingår ellära, systemuppbyggnad, värmelära och verktygs- och materialhantering. Man lär sig dessutom hur man bygger, monterar, hittar fel och reparerar. Om man inte vill gå en utbildning utan hellre vill arbeta som lärling tar det ungefär 5 år att få sitt certifikat.
Det ska alltid kännas tryggt att anlita rörmokare och därför är yrket reglerat genom att det krävs certifiering. Anlita därför aldrig en obehörig rörmokare. Det kan kosta mer än det smakar i det långa loppet. Arbete som utförs av en behörig rörmokare berättigar dessutom till rot-avdrag för vvs-installationer och reparationer.