Kategorier
Dränering

Dränering i Dalarna – viktigt med planeringen

Ska du dränera ditt hus i Dalarna? En lyckad dränering leder bort vattnet i marken och ser till att huset inte blir fuktskadat. Här berättar vi hur man lyckas.

För att dräneringen ska bli bra måste man planera noga i förväg och även se till att anlita rätt markentreprenör. Många gånger kan det vara bra att förlägga arbetet under vintern när marken är frusen eftersom man då inte lika lätt kör sönder tomten. Men även höst och vår lämpar sig bra för markarbeten.

Du kan även fundera på om du ska passa på att isolera källarväggarna samtidigt. Det kommer att innebära en extra kostnad, men det kan göra att du får lägre energikostnader och bättre inomhusklimat. Begär sedan in offerter från några olika aktörer. En seriös markentreprenör kommer alltid ut på ett kostnadsfritt besök i samband med en offertförfrågan.

Så går en dränering till

Vid en dränering av ett hus i Dalarna börjar man med att gräva ett dike runt huset. Detta ska vara tillräckligt brett för att dräneringsröret ska få plats. Det är viktigt att diket också blir djupare än husgrundens lägsta punkt. Under dräneringsröret lägger man en fiberduk och sedan fyller man på med dränerande grus och makadam.

När man täcker röret och återställer marken runt huset är det viktigt att marken lutar från huset för att inte riskera att vatten samlas nära husgrunden. Därför ska man heller inte anlägga rabatter intill huset. Det kan vara bra att kontrollera och besiktiga dräneringsrören årligen för att säkerställa att de fungerar som de ska.

Ta reda på mer genom att besöka: dräneringdalarna.nu