Kategorier
Byggtips

Geoteknisk undersökning ger svar på alla frågor om marken

Är du på väg att bygga ett nytt hus? Är du rädd för rasrisk eller att marken är förgiftad på grund av tidigare ägare? Genomför då en geoteknisk undersökning.

Många drömmer om att en dag bygga ett eget hus. På så sätt kan du själv bestämma exakt hur allt ska se ut och hur allt ska vara. Kompromisser kan slängas ut genom det nyligen ditsatta fönstret och allt kan bli precis till det hem som passar ditt liv.

Husdrömmar kan dessvärre lätt övergå till att bli mardrömmar om det visar sig att marken under är giftig eller ostadig. Det är inte heller något som man alltid kan veta från början. Precis som att snön gömmer saker tills det blir varmt och börjar töa, gömmer marken saker tills någon bestämmer sig för att titta närmare på den.

Många fördelar med en geoteknisk undersökning

För att en husdröm inte ska bli en husmardröm kan en geoteknisk undersökning genomföras. Granskningen av marken berättar vilka förhållanden som finns angående berg, jord och grundvatten. Beroende på vad som ska byggas kan därför olika information tas fram utifrån olika undersökningar.

Vanlig information från geotekniska undersökningar är att du kan få veta vilka jordarter som finns i marken och därigenom också vilken fasthet den har. Du får då också veta hur djupt ner det är till grundvattnet. Inspektionen visar dessutom hur stabil jorden och berggrunden är. En geotekniskt undersökning ger därmed alla svar som kan finnas angående jordens olika tekniska egenskaper.