Kategorier
Bostad

Hur bra är din luft egentligen?

Att bo och arbeta i en bra luftkvalitet är viktigt. Annars kan man drabbas av hälsoproblem som huvudvärk och trötthet. För att veta hur luftkvaliteten är ska man utföra en OVK-besiktning.

Frisk luft gör gott i själen och är det viktigt att man får i sig detta för att må bra som människa, och den luft man andas inomhus bör också hålla en god kvalitet för att man ska må bra. När man till exempel arbetar i en miljö som har en bra luftkvalitet så kommer man att känna sig piggare och har lättare att orka med en hel arbetsdag utan att bli trött. Om man vistas länge i en lokal med dålig luft kan man till exempel få huvudvärk och det slipper man helst när man har ett jobb att sköta.

Om du har ett företag med många anställda, exempelvis på ett kontor, så bör du hålla en noggrann koll på hurdan luftkvaliteten är för det kommer att gynna både dig och dina anställda. För med bättre luft kommer hjärnan vara i en fin form och prestera bättre vilket kommer ge högpresterande personal.

Regelbundna kontroller av ventilationssystemet

För att hålla koll på luftkvaliteten så bör man genomföra regelbundna kontroller av ventilationssystemet och dessa kallas för OVK-besiktning. Denna besiktning är obligatorisk för de flesta byggnader, och det enda undantaget är en- eller tvåfamiljshus, för då krävs bara en besiktning innan byggnaden tas i bruk. Vid en OVK-besiktning kommer en kontrollant ut och undersöker ventilationssystemet och skickar in resultatet till kommunen. Läs mer om OVK-besiktning på denna sida: ovkbesiktningstockholm.nu