Kategorier
Tak

Takläggare i Stockholm åtgärdar hustak

Ett hustak ska stå emot väder och vind. Vattnet från regn eller smält snö får inte tränga in. En takläggare i Stockholm kan åtgärda ett tak som blivit skadat. 

Frågor om förändringar i vårt klimat har blivit ett allmänt samtalsämne bland många människor. Att vårt jordklot har blivit allt varmare och att isen vid polerna smälter i raskare takt är oomtvistat. Alla människor är dock inte överens om de bakomliggande faktorerna till denna utveckling. 

Ett vackert hustak lägger sig inte i orsakerna till kraftiga väderomslag med åtföljande störtregn och kraftiga stormvindar. Taket försöker bara stå emot så gott det går. Men ibland blir det övermäktigt för både tegelpannor och plåtdetaljer på taket. Tegelpannor kan ställa sig på tvären eller blåsa ner på gatan eller i trädgården.

Takläggare i Stockholm upptäcker takproblem

När vädret har varit lite väl elakt mot ditt hustak, kan du behöva ta hjälp av en hantverkare, exempelvis en takläggare. Att klättra på ett tak efter en stormig natt kan vara riskabelt om du är ovan eller om du börjar komma upp i åren. Och vad ska du kontrollera? En takläggare ser direkt om takpannor saknas, har ställt sig på tvären eller har spruckit. 

Ett vanligt problem på hustak är att vindskivorna får sig en törn av kraftig blåst. De skyddsplåtar som finns kan ha lyft och vattnet från regn tränger in och träet under ruttnar så småningom. Skador på hustak leder förr eller senare till fuktproblem, vilket kan leda till att mögel frodas i huset. 

Tak inspekteras av takläggare i Stockholm

Nils bor tillsammans med sin fru Ulla i ett äldre hus i utkanten av Stockholm. Huset ligger kustnära och de senaste fem åren tycks regn och storm ökat i omfattning och styrka. Inte utan att paret blivit bekymrade över sitt en gång så vackra och ombonade hus. “Jag tror att vi måste undersöka om vårt tak är intakt efter allt detta oväder”, säger Nils. “En takläggare i Stockholm borde komma hit för inspektion av taket”.

Takläggaren gör noggrann besiktning av husets tak. Inte helt oväntat finns det en del anmärkningar. “Det finns många tegelpannor på taknocken som har spruckit”, meddelar han. “Plåtarna kring skorstenen och på vindskivorna har lossnat på sina ställen”, fortsätter han. “Det finns nog risk för att vattnet från smält snö och regn har trängt in under pannorna”.

En takläggare i Stockholm föreslår åtgärder

“Jag tror nog att det är klokt att lägga om taket helt och hållet”, påstår takläggaren. “Och om ni isolerar taket samtidigt som det läggs om kommer ni att sänka era kostnader för uppvärmning”, fortsätter han. “Då blir omläggningen en bra investering eftersom huset samtidigt får ett högre marknadsvärde”. 

“Kan din firma komma med en offert på både omläggning av taket och en isolering?”, frågar Nils. En firma med takläggare i Stockholm kan göra båda jobben och paret kan få offert där kostnaden för arbetet ger rätt till rotavdrag. Men först måste Nils och Ulla bestämma sig för vilken takbeklädnad de ska ha. Takläggaren ger dem goda råd.