Kategorier
Snickeri

Trägrindar för villaträdgårdar och lantbruk

En trägrind kan bli en välkomnande entré till trädgården men också en praktisk och snygg ingång till hästhagen. Här kommer några tips om hur du väljer grind.

En trägrind passar svensk arkitektur väldigt bra då vi har en lång tradition av att bygga våra hus, stall och ladugårdar i just trä. Dessutom är trä ett miljövänligt material med lång hållbarhet. Trägrindar har många användningsområden och kan exempelvis bli en fin inbjudande entré till trädgården och huset.

Trägrindar är också praktiska och väldigt användbara vid djurhållning utomhus och i ridhagen. Där skapar grindarna trygghet för djuren och gör att man enkelt kan flytta dem in och ut från stängslade områden på ett säkert sätt utan att de skadas. Det finns även grindar som är låsbara och som förhindrar att obehöriga tar sig in med fordon så att djuren slipper stress.

Tänk på detta när du väljer trägrind

När du väljer trägrind ska du utgå från funktion och design. En trägrind som ska fungera som en ingång till en tomt och trädgård ska helst passa ihop med huset. Är tanken att du även ska kunna släppa ut hunden obevakad i trädgården måste den också vara utformad på ett sådant sätt att hunden inte kan ta sig mellan brädorna och smita ut.

Är det en trägrind för en ridhage kan det vara bra att välja en grind som är lätt att öppna även när man sitter på hästryggen. Grinden måste även vara utformad på ett sådant sätt att hästen inte kan skada sig på den vid in- och utpassage. Detsamma gäller såklart även grindar för beteshagar.

Så mycket kostar en trägrind

Det lönar sig alltid att välja en trägrind av bra kvalitet eftersom den har längre livslängd och kräver mindre underhåll. Det finns företag som säljer trägrindar med tjugofem års garanti. Att de kan erbjuda detta beror på att virket är behandlat enligt svenska miljökrav och står emot både röta och insektsangrepp under garantitiden.

Vill man veta hur mycket en trägrind kostar ska man höra sig för med några olika tillverkare eftersom priserna också kan variera. Men det är viktigt att välja en grind som är anpassad för nordiskt klimat och med garanti. Fråga också om det ingår montering av grinden i priset eller om detta är en kostnad som tillkommer.